Składniki:
Ciasto:
1 kostka margaryny
1 kg mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
30 dag płynnego miodu
Masa jabłkowa:
2 kg jabłek
2 czerwone galaretki suche
2 łyżki masła
cynamon do smaku
Masa kakaowa:
śmietana "śnieżka" lub 0,5 l śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
2 płaskie łyżki kakao
cukier puder do smaku
Polewa czekoladowa:
1 szklanka cukru pudru
0,5 kostki margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
cukier wanilinowy do smaku
mielone orzechy do posypania
Wykonanie:
Ciasto:
Margarynę posiekać z mąką, sodą i cukrem. Dodać jajka i miód. Wyrobić ciasto. Upiec 4 placki. (około 10- 15 minut w temp. 180- 200 stopni)
Masa jabłkowa:
Obrane i starte na tarce jabłka (mogą być posiekane w robocie kuchennym) smażyć z masłem na wolnym ogniu (aż zrobią się szkliste). Pod koniec wsypać galaretkę i cynamon, wymieszać i smażyć jeszcze przez kilka minut.
Masa kakaowa:
W niewielkiej ilości wodę rozpuścić żelatynę. Śmietanę ubić dodając cukier i kakao i połączyć z żelatyną.
Polewa:
Rozpuścić margarynę z cukrem i kakao, dodać wody i cukier wanilinowy.
Przełożenie placka:
ciasto- masa jabłkowa- ciasto- masa kakaowa- ciasto- masa jabłkowa- ciasto- polewa, można posypać mielonymi orzechami.
Smacznego :)