wtorek, 21 czerwca 2011

Kura uduszona w pomidorach

- Co robisz?
- Duszę kurę.

Mój pierwszy w życiu przepis, który wymyśliłam sama. W sumie tak bardzo to się nie napracowałam, bo wzięłam:

Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka (bije się pani w... pierś)
- 4 pomidory- pachnące koniecznie
- przecier pomidorowy
- 2- 3 ząbki czosnku
- bazylia, oregano, tymianek i inne zioła z krainy śródziemnomorskiej
- tłuszcz
-sól
- pieprz
- ryż

I dalej już samo poszło:

Wykonanie:
- Pierś z kurczaka podzielić na 4 porcje, kosteczkę, która tam jest w środku wykroić i dać kotu lub psu lub po prostu wyrzucić, jeśli brak w pobliżu mięsożernego zwierza.Wyklepać kotlety, posolić.
- Tłuszcz rozpuścić na patelni, podsmażyć kurę, wystarczy, że mięso się zetnie, chyba, że ktoś lubi przypalone, to przypalić.
- Wlać przecier pomidorowy, dolać trochę wody.
- Dusić. Dodać pokrojone w plasterki pomidory (wcześniej można je sparzyć i obrać ze skórki), wycisnąć czosnek, dodać zioła, sól, pieprz do smaku.
- I dusić. Ugotować ryż.
- Kiedy już wszystko będzie ładnie pachnieć, będzie mięciutkie wykładamy na talerze porcje ryżu i kładziemy na nie kurę i polewamy sosem.

Gotowe